Uziemienie poprzez zero

stud
Posty: 4
Rejestracja: czw 14 lis 2013, 8:05

Uziemienie poprzez zero

Post autor: stud » śr 20 lis 2013, 8:06

Poradzono mi (bo zauważyłem, że próbnik przyłożony do oprawy świetlówki, ekspresu do kawy, obudowy komputera świeci) wykonać uziemienie gniazdek (z wymianą gniazdek na te z bolcem) jak w tytule - mostek pomiędzy bolcem a zerem; instalacja dwuprzewodowa.
Proszę mi powiedzieć, czy to działa jak dodatkowy przewód uziemienia?
Pewnie nie (bo po co byłoby robić instalacje trzyprzewodowe), ale jakie i jak istotne są różnice.
Nie wiem, czy właściwy dział, ale odpowiedniejszego (według mnie)nie znalazłem.

mały elektryk

Re: Uziemienie poprzez zero

Post autor: mały elektryk » pt 22 lis 2013, 9:11

Przez dziesiątki lat - przed wprowadzeniem instalacji trójprzewodowej i różnicówek - tak się robiło ! Jest to prawidłowe , należy tylko bezwzględnie zwracać uwagę - do którego przewodu podłącza się mostek !!!

stud
Posty: 4
Rejestracja: czw 14 lis 2013, 8:05

Re: Uziemienie poprzez zero

Post autor: stud » pt 22 lis 2013, 6:26

No dobrze, ale po co w taki razie wprowadzono instalację trzyprzewodową (jako normę dzisiaj, jak rozumiem)? Musi mieć jakąś przewagę.
Czy jest sens zmieniać gniazdko (na to z bolcem) i robić mostek, jeśli do danego gniazdka podłączam wyłącznie urządzenia mające wprawdzie metalowe obudowy (lampka nocna, wieża), ale zaopatrzone fabrycznie we wtyczki dwużyłowe, bez otworu na bolec? Pytam z ciekawości, bo pewnie na wszelki wypadek powymieniam i zmostkuję wszystkie gniazdka.
Dziwna sprawa: w kuchni znalazłem we wszystkich gniazdkach (bez bolca) niepodłączony trzeci przewód, Założyłem, że to uziemienie i podłączyłem do bolca. Ale nie bardzo wiem, co kierowało elektrykiem, że nie zainstalował gniazdek z bolcami. Instalacja ma jakieś 20 lat.

opornik
Posty: 13
Rejestracja: ndz 10 maja 2015, 8:54
Kontakt:

Re: Uziemienie poprzez zero

Post autor: opornik » ndz 10 maja 2015, 9:44

Masz przebicie na masę i różnicówka Ci nie wywala? Dziwne. Trzeba sprawdzić instalację i bezpiecznik różnicowy a nie gniazdka.

ElectriX
Posty: 5
Rejestracja: czw 30 kwie 2015, 4:19

Re: Uziemienie poprzez zero

Post autor: ElectriX » ndz 02 sie 2015, 11:06

opornik pisze:Masz przebicie na masę i różnicówka Ci nie wywala? Dziwne. Trzeba sprawdzić instalację i bezpiecznik różnicowy a nie gniazdka.
Kolega stud wyraźnie napisał, że posiada instalację 2-przewodową, w związku z tym nie sądzę żeby miał w niej zastosowany wyłącznik różnicowo-prądowy - o zasadach prawidłowego montażu wyłączników RCD radzę poczytać tutaj - http://www.falownikisklep.pl/wylaczniki ... talowania/ ;)

gościu
Posty: 14
Rejestracja: wt 08 gru 2015, 8:17

Re: Uziemienie poprzez zero

Post autor: gościu » wt 22 gru 2015, 2:27

Raczej robienie uziemienia przez zero to nie jest najlepszy pomysł. Lepiej byłoby to zrobić tradycyjnie.

herbatka25
Posty: 5
Rejestracja: czw 19 lis 2015, 4:24

Re: Uziemienie poprzez zero

Post autor: herbatka25 » pn 28 gru 2015, 4:03

gościu pisze:Raczej robienie uziemienia przez zero to nie jest najlepszy pomysł. Lepiej byłoby to zrobić tradycyjnie.
Zgadzam się.

ODPOWIEDZ