Przewód neutralny - problem

dominik050
Posty: 1
Rejestracja: śr 18 kwie 2018, 8:15

Przewód neutralny - problem

Post autor: dominik050 » śr 18 kwie 2018, 10:59

Witam. Mam problem z instalacją elektryczną konkretnie z przewodem neutralnym, ale od początku. Posiadam pokój gospodarczy obok łazienki. W łazience są zamontowane 2 instalacje Led, kable odniesieniu wychodzą właśnie w tym pokoju. Ogólnie jest tam przedwłącznik I ogólnie zorientowałem się że w nim jedyną fazą jest faza wykorzystywana u mnie w rozdzieleni z wyłącznikiem nadpradowym wydzielonym jako oświetlenie na 1 piętrze, czyli całe oświetlenie piętra wszystkie pokoje są do tego podpięte. Wracając do tematu. W tym przedwłączniku jest tylko 1 faza (oświetlenie piętra) do niej jest podłączona lampa sufitowa w tym pomieszczeniu 1 zasilacz Led 50W 2 zasilacz Led 120W oraz gniazdko podwójne prądowe(nie ma w tym pomieszczeniu osobnej fazy na gniazdka jak to jest w innych pomieszczeniach na 1 piętrze). Dopiero niedawno odkryłem jak to elektryk kiedyś podłączył. Sprawa wygląda tak lampa sufitowa działa bez zarzutów, kiedyś działało gniazdko, ale były z nim ekscesy teraz, gdy podłącze żelazko natychmiast wywala różnicowoprądowy, ale np. gdy podłącze lampkę biurową działa. Nie jest to wina gniazdka ani instalacji uziemienia(sprawdziłem). Niedawno zakładałem Ledy i właśnie sprawa wygląda tak uruchomia je naraz jeden włącznik podświetlany I czasem złączą się a czesne wywali różnicowoprądowy. Dzisiaj mnie coś tkneło sprawdzić instalację. I okazało się, wina nie leży po stronie przewodu L, tylko N, gdyż podłączyłem neutralny przewód od zasilacza 120W I gniazdka do neutralnego wejścia do gniazdka w łazience. I wszytko działa. Nie wiem czy jakieś jest zwarcie, czy coś podobnego czy kabel uszkodzony. Reasumując doszedłem do wniosku, że jak gdyby kabel N doprowadzony do przedwłącznika w tym pokoju działa jeśli urządzenia są do do koło 50-70 W, powyżej już wyłącznik różnicowoprądowy wyrzuca. Żelazko ma około 1600W 1 zasilacz 12V 50W 4,16A, a 2 zasilacz 12V 120W 10A, lampa sufitowa na dwie żarówki ledowe. Działa tylko gdy podłącze lampę sufitową I zasilacz 50W nie mam pomysłu co z tym zrobić. Bardzo proszę o pomoc :/ Zamieszczam poniżej uproszczony schemat jak to jest podłączone wszystko.
PS: Schemat nie zawiera rysunków przewodów zabezpieczających tak dla uproszczenia i czystości rysunku ;)
_20180418_235751.JPG
_20180418_235751.JPG (133.48 KiB) Przejrzano 69 razy