Pierwszy post - nie jestem ;pewien czy w dobrym dziale

Wróciłem niedawno zza wielkiej wody przywożąc ze sobą sprzęt stereo , który niestety działa tylko z 110 V. Kupiłem więc dwa konwertery - jeden zamieniający tylko napięcia i drugi, zamieniający napięcia i częstotliwość z 50 na 60Hz. Pojawia się jednak problem. Jeżeli do wyjścia konwertera (110V) podłączam listwę zasilającą , która oryginalnie pracowała prawidłowo w Kanadzie , następuje wywalenie bezpiecznika w skrzynce głównej w domu. Jeżeli natomiast skorzystam z przejściówki bez uziemienia do listwy lub podpinam bezpośrednio np. wzmacniacz (którego wtyczka nie ma bolca uziemienia), to wszystko działa jak należy. Dzieje się tak na obydwu konwerterach i trzech listwach ,które ze sobą przywiozłem więc raczej uszkodzenie nie wchodzi w grę. Są jakieś różnice w okablowaniu gniazd zasilających jeżeli chodzi o podpinanie uziemienia między USA/Can i Europą ? Sprawdzałem to w sklepie , gdzie pojechałem żeby wymienić niby wadliwy konwerter i tam udało mi się ze sprzedawcą na fabrycznie nowym konwerterze wywalić całą sieć sklepową

Pozdrawiam.