Wymóg etykietowania opon ma narzucić na producentów obowiązek stosowania się do pewnych norm środowiskowych. Im lepsza klasa opony, tym lepszymi parametrami będzie się ona charakteryzowała.
Opór toczenia
Podczas jazdy opona odkształca się pod ciężarem ładunku w obszarze styku z podłożem, co powoduje jej nagrzewanie. Ograniczenie nagrzewania opony umożliwia obniżenie zużycia paliwa i emisji dwutlenku węgla powstającego przy jego spalaniu.
Oporem toczenia nazywamy siłę oporu, jaki stawiają opony podczas toczenia, działającą w kierunku przeciwnym do kierunku jazdy pojazdu. Opór toczenia jest wartością energii pochłoniętej przez opony na danym odcinku. Pokonanie oporu toczenia opon pochłania około 20% energii ze spalania paliwa. Oznacza to, że same opony zużywają jeden pełny zbiornik paliwa na pięć. W związku z tym, obniżenie oporu toczenia znacząco zwiększa efektywność energetyczną transportu drogowego, a tym samym zmniejsza emisję dwutlenku węgla i przyczynia się do obniżenia wydatków kierowców na paliwo. Klasa opony jest ustalana dzięki pomiarowi współczynnika oporu toczenia na specjalnej maszynie toczącej.
Wyrażanie efektywności energetycznej opony
Efektywność energetyczna jest współczynnikiem obliczanym przez podzielenie oporu toczenia zmierzonego na maszynie przez nacisk (ładunek) wywierany na oponę podczas badania. Efektywność energetyczna na nowych etykietach będzie wyrażana wielką literą na kolorowej skali podobnej do skali klas efektywności urządzeń gospodarstwa domowego lub nowych pojazdów w postaci znormalizowanego piktogramu efektywności energetycznej określonego przez Unię Europejską.
Skala będzie składać się z siedmiu klas: od A (najwyższa efektywność) do G (najniższa efektywność). Różnica zużycia paliwa (a zatem emisji CO2) między pojazdem wyposażonym w komplet opon klasy A i drugim wyposażonym w opony klasy G opon może sięgać nawet 7,5%. Normy dla klas efektywności energetycznej są bardzo wyśrubowane, zwłaszcza w przypadku mniejszych opon, co ma na celu poprawę osiągów w każdej kolejnej gamie opon.
Źródło: Michelin